Sommarsveriges nya drömtrio – Visby, Västervik, Vimmerby

Destination Gotland går in på sin andra färjetrafikssäsong mellan Visby och Västervik. I år växlar Destination Gotland och Västervik Framåt upp samarbetet och kommer nu i sällskap med Astrid Lindgrens Vimmerby marknadsföra och på sikt skapa Sveriges mest spännande semestertrio.

Beröringspunkterna mellan de nationellt och internationellt starka semesterorterna Visby, Västervik och Vimmerby är många. Tre starka barnfamiljsalternativ och tre starka natur- och kulturalternativ. Sedan tre år knyter färjetrafiken dem samman ytterligare, de senaste två åren i Destination Gotlands regi. De tre destinationerna har gjort mindre samarbeten tidigare för att koppla ihop dem som en attraktiv semesterregion, men i år siktar man alltså högre och skapar en gemensam marknadsföringskampanj under gemensam flagg.

– Kombinationen är superintressant och vi har hittat en riktigt bra form för samverkan. Detta är något vi pratat om i flera år och äntligen är förutsättningarna på plats, för att ta ett rejält steg framåt, säger Peter Göransson, turistchef i Astrid Lindgrens Vimmerby.

Ambitionen är stor och långsiktig och de tre destinationerna ser detta bara som början på ett långt samarbete, även om Destination Gotland i dagsläget planerar för trafik ett år i taget. Samtliga tre aktörer har samma mål och krav, att locka fler besökare till sina destinationer. Dagens lite nyckfulla och rastlösa turister får genom dessa tre redan starka profildestinationer en upplevelserik, varierad och makalöst vacker region i ett enda paket.

– Det här året är det viktigaste att vi får ihop storyn och det gemensamma greppet. Dessa tre destinationer är alla unika och starka reseanledningar var för sig. Lägger vi ihop dem smart så har vi chansen att inom några år skapa en spännande och stark besöksregion även tillsammans, som på sikt kan komma att bli ett oerhört konkurrenskraftigt alternativ i turistsverige och norra Europa säger Karin Pettersson, tf. marknadschef på Destination Gotland.

– Vi drar alla nytta av att gemensamt kommunicera våra starka och unika reseanledningar för att på sikt kunna se en ökning av besökare både i Sverige och i utlandet säger även Monica Frisk, Verksamhetsledare för Gotlands Förenade Besöksnäring, som också medverkar i projektet från Gotlands sida. Att destinationer från olika regioner kan gå samman på detta sätt i långsiktiga, strategiska samarbeten är också väldigt positivt och kan förhoppningsvis bana väg för fler, tillägger Monica.

Visby, Västervik och Vimmerby med dess starka varumärken och redan upparbetade kanaler och målgrupper kommer i den här konstellationen gå ut i en gemensam kampanj på den nationella och internationella marknaden.

– I Sverige satsar vi uteslutande digitalt där vi skapar en gemensam kampanjsajt som blir navet i vår kommunikation. Vi kommer jobba hårt med spridningen av sajten genom olika typer av digitala kampanjer. Med den internationella marknaden menar vi Tyskland och där satsar vi mer på traditionella medier i form av ett gemensamt tryckt material samt pressbearbetning, men även kanske en del sociala medier, säger Niklas Lind, marknadschef på Västervik Framåt.

Kampanjerna kommer att rulla igång under början av våren.

 

Kontakt

Karin Pettersson
Tf. Marknadschef, Destination Gotland                                
karin.Pettersson@destinationgotland.se
Tel 073 77 11 606

Peter Göransson
Turistchef, Astrid Lindgrens Vimmerby
peter@vimmerby.com
Tel 0492 56 48 01

Niklas Lind
Marknadschef, Västervik Framåt
niklas.lind@vastervik.com
Tel: 072 300 53 47

 

Om författaren